Slik reduserte sameiet forsikringskostnadene og  vannskader med Abra Kollektiv+

1. april 2025 av
Karina Ditlefsen

Ingelstun Boligsameie hadde rapportert åtte vannskader i løpet av de siste syv årene. Etter at de installerte Abra kollektiv+, har det ikke oppstått nye skader – og forsikringsprisen har gått ned. 

I 2021 ble Ole Harald Slemdal og Ellen Harstad valgt inn i styret. Ole Harald påtok seg rollen som styreleder, og oppdaget at forsikringskostnadene hadde økt betydelig de siste årene. Han tok kontakt med sameiets bankrådgiver for å finne ut hva som hadde skjedd, og om det var noe de kunne gjøre for å redusere kostnadene.  

 – Bankrådgiveren vår så at vi hadde hatt flere skadesaker de siste årene, noe som hadde ført til økte forsikringspremier. Han påpekte at mange av disse sakene dreide seg om vannlekkasjer, og foreslo at vi kunne vurdere å prøve Abra Kollektiv+, et system som blant annet inneholder lekkasjesikring og brannalarmer, kunne Ole Harald fortelle. 

Ellen forklarer at styret allerede var i gang med å vurdere systemer for seriekoblet røykvarsling. Da de oppdaget at de kunne få både røykvarsling og lekkasjesikring i ett samlet system, samtidig som de kunne få rabatter på forsikringen, ble beslutningen enkle å ta. 

Ingen nye vannskader etter installeringen 

I september 2023 var installasjonen ferdig.  

– Siden installasjonen har vi ikke hatt noen vannskader. Det har vært noen falske alarmer, hvor støv eller annet har aktivert sensorene, men vi har også hatt et tilfelle der vannstopperen automatisk stengte av vanntilførselen på grunn av en lekkasje. Hadde vannet fått fortsette å lekke, kunne skaden vært langt verre, forklarer Ole Harald. 

 

Alle beboere kan sjekke status på både brannalarmer og vannstopperne via en app. Via appen kan de også stenge eller åpne vanntilførselen. Styret har tilgang til en egen portal som gir en oversikt over brann- og vannsikkerheten i bygget, og styrelederen kan til og med skru av eller på vannet fra appen om nødvendig. 

Hvordan fungerer systemet? 

Rørleggeren setter på en ventil på innkommende vann, helst på hovedinntaket. Sensorene plasseres på strategiske steder i leilighetene, spesielt i rom med vanntilførsel uten sluk. 

– Vi valgte å plassere en sensor på kjøkkenet i hver leilighet, forklarer Ole Harald. 

Når sensoren registrerer fuktighet, stenger ventilen for vanntilførselen til boligen, og både beboerne og styret blir varslet via appen og styreportalen. 

– Hvis du pusser opp eller installerer et nytt kjøkken, er det ifølge TEK 17 påbudt å installere vannstopper. Vårt sameie er fra 1996, lenge før forskriften ble innført. Vi ser at mange av boligenhetene har noen år på baken, og de største utfordringene styret står overfor nå, er vedlikehold og tilhørende kostnader, sier Ole Harald. 

Reparasjoner som følge av vannskader har vist seg å være en betydelig økonomisk belastning for sameiet og påvirker felleskostnadene. Derfor har det vært viktig for dem å implementere denne løsningen for å forebygge skader. 

*TEK 17 er en norsk forskrift som fastsetter minimumskrav for bygningers kvalitet, sikkerhet og miljøhensyn. 

Fordeler med Abra Kollektiv+ 

Smarte vannstoppere gir flere fordeler for sameier og borettslag, inkludert 30 % rabatt på Abra Kollektiv+ (smarte produkter), inntil 10 % rabatt på boligbyggforsikringen, samt muligheten for å få inntil 15 000 kroner lavere egenandel ved vannskader, dersom vannstopperen bidrar til å redusere skaden. 

En trygghet for beboerne 

Kristin Grønli og Tor Hasselberg har vært beboere i Ingelstun Sameie i 14 år og setter stor pris på de nye tiltakene. 

– Det føles trygt og bra! Vi er veldig positive til tiltak som forbedrer sikkerheten. Appen er enkel å bruke, sier Kristin. 

– Vi var litt usikre på hvordan teknologien fungerte i begynnelsen, men vi hadde et beboermøte hvor både Abra, rørlegger, bankrådgiver og en representant fra Fremtind var til stede. Det var veldig betryggende å få svar på spørsmålene våre fra alle disse aktørene samtidig, sier Tor. 

*Det er Abra som er leverandør av systemet installert i borettslaget 

 

Kristin Grønli og Tor Hasselberg har bodd i sameiet siden 2011. 

Kristin og Tor følger anbefalingen om alltid å skru av hovedstoppekranen når de skal være borte over lengre tid. Kristin bruker appen som ekstra sikkerhet for å forsikre seg om at vannet er skrudd av.  

Styreleder Ole Harald Slemdal understreker at når vannet er av, er det av – enten du skrur det av manuelt eller via appen, noe som gir ekstra trygghet. 

Les mer og få et uforpliktende tilbud på felles varsling her 

 

 

Share this post
Arkivert